Pravé kimchi (kimči) je tradiční pikantní korejský salát, který se připravuje z pekingského zelí cestou kvašení.
Kimchi je plné pro organismus velmi zdravých látek, pro člověka prospěšných, které podporují správné fungování trávícího systému, pročišťuje organismus, zajišťuje lepší vstřebávání živin a zdravou střevní mikroflóru.
Pravé kimchi: recept
Pokud se chcete řídit podle tradičních surovin a postupů - vyzkoušejte tento recept :
- 1 kilogram pekingského zelí,
- 5 lžic korejské mořské soli,
- 2 lžíce prášku z chilli papriček,
- 4 stroužky česneku,
- 1 lžičku nastrouhaného zázvoru,
- 2 lžíce rybí omáčky,
- nudličky bílé ředkve či mrkve,
- jarní cibulku,
- sezam na posypání (dle chuti).
Hlavní surovinu, což je pekingské zelí, je nejprve nutné důkladně nasolit. To se provádí několika různými způsoby. Zelí můžete očistit, omýt, nechat oschnout a pak ho nakrájet na kostky. Ve vrstvách ho pak ukládejte do větší mísy a každou z nich nasolte. Obsah pak pečlivě promíchejte, aby byl každý kousek zelí pokrytý solí. Vše pak nechte 8 hodin odpočívat a každou půlhodinu promíchejte.
Pokud na tento postup nemáte dostatečnou trpělivost, můžete celý proces urychlit tím, že nakrájené zelí zalijete slaným nálevem (na 1 litr vody zhruba 4-5 lžic soli). Nádoba na kimchi by se pak měla zatížit, aby bylo veškeré zelí dobře ponořené. Tímto způsobem bude zhruba za 2 hodiny připravené a můžete jej začít proplachovat (stejně jako v předchozím případě po 8 hodinách). To se dělá opakovaně do chvíle, než bude chuť podle vás tak akorát.
Když je zelí připravené, je potřeba pustit se do kimchi pasta receptu. Tu si utřete z chilli, rybí omáčky, česneku a zázvoru. Poté byste měli pomocí gumových rukavic vše pořádně promíchat a vmačkat pastu do každého kousku zelí. K základní zelenině pak můžete přidat také další ingredience (bílou ředkev a mrkev nakrájené na nudličky nebo jarní cibulku na větší kousky). Ty se přimíchávají až na závěr nebo přímo do pasty.
Připravené kimči byste následně měli vložit do sklenice nebo kvašáku (takzvaný hrnec na kimči). Zelenina by měla být v nádobě dobře stlačená, čímž minimalizujete množství vzduchových kapes, které by mohly narušit proces kvašení. V závěru plnění pak nechte dostatek místa, aby kimči nepřeteklo, protože ještě pustí šťávu. Poté obsah nádoby zakryjte, aby se k zelenině nedostal další vzduch (například talířkem a kamenem či speciálním víčkem).
Zpočátku byste měli nechat zeleninu kvasit při pokojové teplotě, a to zhruba 1až 2 dny. Poté nádobu otevřete, promíchejte obsah, zkontrolujte jeho chuť (zda je kimči dostatečně slané či pálivé) a případně dochuťte. Následně důkladně uzavřete a nechte dalších 10 až 14 dnů kvasit v lednici. Občas nezapomeňte nádobu otevřít, aby se kimči mohlo prodýchat.
https://www.chaluparuvraj.cz/keramika/keramika-v/keramicke-zelaky-a-nadoby-kimchi/
Čerpáno z radimejinak.